Trygg och säker eldning i vinter

facebooktwitterredditfacebooktwitterreddit

Eldningssäsongen är igång igen och när kylan kryper innanför husknuten så är det många som vill värma sig med en mysig brasa i eldstaden.

Med en värmevakt från Heat Control kan du tryggt elda utan att vara orolig för att det blir för varmt i och runt omkring skorstenen.

Ett förslag på hur man kan tänka är att jämföra med hastighetsbegränsningarna i trafiken.

50 skylt

 När man eldar normalt så är ett riktvärde (plus minus 10 grader) på arbetstemperaturen på utsidan av skorstenen ca 50 grader C.

70 skylt

När du närmar dig 70 grader så ökar hastigheten men också riskerna både i trafiken och när du eldar. Eftersom bygglagen säger att det inte får bli varmare än 85 grader C mellan bjälklag och skorsten så rekommenderas du att vänta med att lägga in ny ved i eldstaden till temperaturen sjunker ner mot 50 grader igen.

90 skylt

Når du 90 grader C när du eldar så är det i trafiktermer ”för fort” eftersom du nu överträtt max-gränsen på 85 grader C. Du rekommenderas släcka elden och låta både eldstad och skorsten svalna igen innan du eldar på nytt.

Det är viktigt att tänka på att eldstäder inte erbjuder några motorvägar mot varmare temperaturer inomhus. Föreställ dig istället att du kör en eldstad i tätbebyggda områden i maximalt 50 graders temperatur så är du på säker mark med din eldning. Hamnar du på kurvigare och bredare 70-vägar så bör du tänka på att sakta ner farten igen.

Så hur mäter man temperaturen i bjälklaget på ett effektivt sätt? Vi har tagit fram en effektiv värmevakt, en produkt som med förinställda temperaturnivåer varnar i god tid innan det blir för varmt, alltså vid 70 grader C. Du hittar en video på hur det funkar här

Mer information om oss och värmevakten hittar du på vår hemsida www.heatcontrol.se

Fråga efter värmevakten hos din närmaste sotare, kaminbutik eller kontakta oss här: info@heatcontrol.se

facebooktwitterredditfacebooktwitterreddit

Post Navigation